Demensvenligt Thy

Sang er et skønt frikvarter fra alt det trælse

Publiceret 24-08-2023

Når de synger, føler de sig glade og frie. Sådan siger deltagerne i Thisted Kommunes nye demenskor. De synger sammen hver torsdag, og der er plads til flere stemmer i koret.

Tre deltagere fra demenskoret står og synger
Demenskoret er et nyt kor i Thy for mennesker ramt af demens og deres pårørende.

Nogen kaster sig straks og lystigt ud i det. Andre sidder først lidt lyttende, men stemmer i til tonerne af ”Susanne, Birgitte og Hanne…” i Otto Brandenburgs klassiker om ”sømændene, der er glade for piger…” Det er torsdag formiddag på Plejecenter Fjordglimt i Sennels og musikterapeut Karen Bjørnskov har guitaren over skulderen og fyldt sanghæftet med 40 tekster fra et musikunivers, som det skal vise sig at deltagerne tydeligvis kender godt.

- Ja, i sidste uge, mente de slet ikke, de kunne stoppe igen, griner hun.

Kor for fællesskab

Koret et nyt tiltag i Thisted Kommune for mennesker med demens. Dagens deltagere er en blanding af borgere, som kommer på Fjordglimt i enten dagtilbud eller i den ugentlige mandeklub. Enkelte dukker op udefra, fordi de har lyst, og her er også plads til pårørende, som gerne vil være med. Det handler nemlig om at skabe et rart fællesskab for deltagerne.

- Når man har demens, kan det være svært at indgå i fællesskaber, men her kan de være sammen med andre om musik og sang, som er noget de genkender. At synge udløser en masse af de gode tilknytningsstoffer i kroppen, og de oplever følelsen af et rart fællesskab, forklarer Karen Bjørnskov om baggrunden for det nye tiltag.

 

Musikterapeut Karen Bjørnskov har hver uge demenskor på Plejecenter Fjordglimt i Sennels.
Karen Bjørnskov arbejder som musikterapeut på Thisted Kommunes tre demensenheder. De ligger på Sct. Thøgersgård i Vestervig, Fjordglimt i Sennels og på Vibedal i Thisted.

Ud over sit arbejde med demenskoret er Karen Bjørnskov musikterapeut på Thisted Kommunes demensenheder Fjordglimt, Sct. Thøgersgaard og "Udsigten" på Vibedal. Her holder hun ugentlig fællessang på alle afdelinger og har individuelle musikterapisessioner med beboerne ud fra den enkeltes behov.

- Jeg oplever ofte mennesker, der ellers aldrig deltager i samtalen, men når vi har musikfællesskabet som ramme, er det trygt at være en del af og at byde ind med, hvad sangene får os til at komme i tanke om - og så kan de næsten snakke os et øre af. Det er skønt, at se øjnene lyse op og minderne komme frem på den måde, siger hun.

 

At synge gør mig glad og fri.

 Anni Pedersen, kordeltager

Musikalske evner bevares

Det er blandt andet forskning fra Aalborg Universitet som har vist, at musik har en gavnlig effekt i samvær, behandling og aktivitet i demensomsorgen.

Hanne Mette Ridder, der er professor i Musikterapi ved Aalborg Universitet, har skrevet en længere artikel om emnet. I den forklarer hun blandt andet, hvordan det er et velkendt og velbeskrevet fænomen, at nogle mennesker på trods af svær demens kan huske lange sangtekster, synge, fløjte, holde rytmen, danse eller spille på et instrument.

En af forklaringerne på at musikalske evner kan være bevaret, hvor de fleste andre kognitive funktioner er skadet, er, at musiske færdigheder er knyttet til den procedurale hukommelse (det, vi husker ’udenad’) og ikke er underlagt Hippocampus. Og hvor episodisk og semantisk hukommelse typisk er skadet hos personer med en Alzheimer eller Frontotemporal demens, så skades den procedurale hukommelse først senere i demenssygdommen.

 

Deltagerne får hver gang udleveret et sanghæfte. Her har Karen Bjørnskov samlet 40 velkendte sange.

Følelser slippes fri

Dagens deltagere på Fjordglimt byder ind med ønsker til, hvad de gerne vil synge og både ”Svantes lykkelige dag”, ”Jeg ved en lærkerede” og Elvis og de engelske gloser i ”Can’t help falling in love fylder rummet.

- Jeg synes, vi skal synge den om min pony, foreslår en.

Umiddelbart er Karen Bjørnskov lidt på bar bund, men sammen får de fundet ud af, at det er den danske version af ”My Bonnie is over the ocean” vedkommende taler om – ”Min pony er ovre hos Olsen”.

Den kan alle de andre også synge med på, og der bliver grinet og smilet undervejs.

- Ved at synge kan du også komme af med nogle følelser. Alt det som fylder hovedet, kan du give slip på og bare synge det ud, siger Egon Sloth om sin oplevelse af at være med.

- Ja, det gør mig glad og fri, siger Anni Pedersen, og hun suppleres af Ole Stærkjær:

- Det får mig til at glemme alt det trælse, og jeg kan nyde at synge sammen med de andre. Jeg bliver glad i låget, siger han.

 

Ældre mennersker synger

Kom og vær med

En times sang er ved vejs ende. Forude venter frokosten. Karen Bjørnskov med guitaren ved godt, at de 12 deltagere i dagens kor måske ikke vil kunne huske, at de har sunget med hende, når de går i seng i aften.

Alligevel er hun ikke i tvivl om, at hun ser dem igen om en uge.

- En lang række undersøgelser viser, at musikterapi med mennesker med demens kan have en positiv effekt. Det reducerer fx voldsom adfærd, angst, apati og depression. Så selv om de om en time måske har glemt, at de har sunget i kor i dag, så er de gået ud ad døren her med en god følelse i kroppen. Og den stemning bliver siddende, selv når man ikke hele tiden husker, hvor den kom fra, siger hun.

Hvis du - eller en du kender - gerne vil synge med i demenskoret, så er alle velkomne til at komme og være med.

Læs mere om tilbud til borgere med demens i Thisted Kommune på www.demensvenligtthy.dk

Du kan også læse om andre aktiviteter og tilmelde dig Facebookgruppen, som hedder Aktiv med demens - Thisted Kommune .

Kontaktinfo

Ældre og træning
S: Asylgade 30
O: 7700 Thisted

Demenskor

Et gratis tilbud under Aktiv med Demens – Thisted Kommune.

Det foregår på Plejecenter Fjordglimt i Sennels, torsdage kl. 11-12.

Tilmelding til Karen Bjørnskov på kbch@thisted.dk eller 23741672.