Råd til hverdagen

En hverdag med demens kan være svær og uoverskuelig at håndtere. Her er nogle gode råd, som forhåbentligt kan hjælpe dig med at håndtere din hverdag med demens, om du er pårørende til en borger med demens, eller selv er diagnosticeret med demens.

Demensvenner i Thy

Alt efter hvor man er i sit forløb med demens, kan man opleve et stort omfang af forskellige symptomer. Symptomerne har alle til fælles at de grunder i en form for forvirring for ens egen adfærd og omgivelser. Med en pårørende som sikkerhedsnet og andre omsorgsfulde borgere i ens lokalsamfund, har personen med demens bedre vilkår for en god og sikker tilværelse.

Demensvenner i kommunen:
Se antallet af Demensvenner i din kommune – Demensven

Bliv demensven:
Bliv Demensven – Demensven

Gå med din pin

Har du en demenssygdom, er det en god idé at gå med demenssymbolet – håndsrækningen – som din egen pin. Hænderne symboliserer, at alle mennesker kan have brug for en håndsrækning, og det kan være en stor hjælp for både dig og menneskerne omkring dig, at de ved, at du kan have brug for lidt mere tid og tålmodighed, når du møder dem på din vej.

Lav en fremtidsfuldmagt

En fremtidsfuldmagt er en god måde at sikre de juridiske og økonomiske forhold i fremtiden med demens.

Formålet med fremtidsfuldmagter er at styrke retten til selvbestemmelse og gøre det muligt for mennesket med demens, under betryggende former, at påvirke sit eget liv og fremtidige forhold på trods af sygdom eller svækkelse af hjernens funktioner, som det ses ved demenssygdom. Fremtidsfuldmagten laves af personen med demens, når handleevnen fortsat er intakt. Det er derfor vigtigt at den laves rettidigt.

Læs mere om fremtidsfuldmagter her:
Fremtidsfuldmagt (borger.dk)

Mød andre

Gennem arrangementer og aktiviteter kan I møde andre i samme situation. Her er et frirum, hvor alle forstår, hvad man som pårørende eller menneske med demens går igennem. Hverdagen og sociale relationer kan for dig som pårørende føles uoverskuelig, men det at være en del af et jævnbyrdigt fællesskab kan lette de svære følelser og tanker.

Meld dig til kurset ’’Lær at tackle hverdagen som pårørende’’

Thisted Kommune udbyder kurset ’’Lær at tackle hverdagen som pårørende’’.

På kurset får du redskaber til, hvordan du tackler de problemer og udfordringer, der følger med, når man er pårørende fx dårlig samvittighed, manglende overskud, følelsen af isolation og samarbejde med social- og sundhedsvæsnet. Kurset er gratis.

Læs mere: Lær at tackle hverdagen som pårørende (thisted.dk)

Mandeklub / pigeklub

Med en demenssygdom kan du ugentligt deltage i enten mandeklub eller pigeklub. I klubben laves der sjove aktiviteter; spil, kreative ting, stolegymnastik, sang m.m. Nogle læser avis, og andre får sig et hvil. I mandeklub kan man også komme i værksted for at bygge ølkasser, fuglekasser m.m.

Hør nærmere om mandeklub og pigeklub hos demenskoordinatorene på tlf. 99173860.

Har du spørgsmål?

Så ring til os og vi vil gøre vores bedste for at besvare dine spørgsmål

Gitte Sand Dahlgaard

Gitte S. Dahlgaard

Demenskoordinator

Tlf. 99 17 38 60
(tast 4 og herefter 1)
Mail: gsd@thisted.dk

Pia Søe Larsen

Pia Søe Larsen

Demenskoordinator

Tlf. 99 17 38 60
(tast 4 og herefter 2)
Mail: psl@thisted.dk

Birgit Høj Jensen

Gitte Høj

Demenskoordinator

Tlf. 99 17 38 60
(tast 4 og herefter 3)

Lene Dybdahl Kudsk

Lene Kudsk

Forebyggende sygeplejerske

Tlf. 99 17 19 63
Mail: ldk@thisted.dk